Riistalintujen istutukset ja jahtitapahtumat

Suosittelemme luontoon istutuksiin ensi sijassa pieniä ryhmiä keväisin, kun aluskasvillisuus on riittävästi kasvanut.  Näitä ryhmiä on yleensä saatavissa tarhaajilta kuitenkin lähinnä muninnan loppuvaiheessa olevista emokannoista ja pieniä määriä. Tilauksesta voidaan kasvattaa myös seuraavan kevään emokantoja, jotka luovutetaan asiakkaan haluamana ajankohtana (soita ja kysy).  Mikäli tilausta kevätistutuksille on, voimme säilyttää kevääseen omia tarpeitamme suuremman kanakannan tarhoissamme ja niille riittävän määrä kukkoja. Luonnossa poikastuotannon onnistumista edistää runsaasti ennakoiva pienpetojen pyynti kanu-loukulla, untuvikkovaiheen onnistumista edistää varislintujen pyynti ja nuorikko-aikuisvaiheen onnistumista hyvä tuuri petolintujen suhteen.  Tätä tuuria voi edesvaikuttaa oikean istutusmaaston valinta – runsaille kanahaukkakannoillehan emme voi mitään.

Nuorikkoistutuksia luontoon suosittelemme aikaisintaan 10 viikon ikäisinä.  Asiakas on kuitenkin aina oikeassa, mikäli nuoremmilla ja edullisimmilla halutaan kokeilla. Mitä nuorempia fasaaneja istutuksissa käytetään, sitä suurempi rooli on sääolosuhteilla ja tuurilla onnistumisessa. Liian suuret nuorikkoistutukset kerrallaan vetävät myös petolintujen huomion puoleensa, joten yhdistelmä kohtuullisia aikuisistutuksia ja nuorikkoistutuksia on paras menetelmä.

Syksyn jahteihin ja koulutustapahtumiin lintuja on yleensä saatavissa koko jahtikauden ajan. Alkusyksystä lintujen sulkakunto on aina erittäin hyvä, mutta koko ja väritys hieman keskeneräinen. Erittäin sateisina syksyinä (loka-marraskuu) lintujen sulkakunto voi ajoittain olla huonompi erityisesti pyrstöjen osalta, jolloin parhaimmillaan linnut alkavat olla vasta muutama viikko pakkaskelien alkamisen jälkeen (tammikuussa). Täysikasvuisia linnut ovat yleensä marraskuussa. Voimaikkailla sateilla ja pimeällä ei mielellään tarhoissa liikuta, jotta linnut eivät tarpeettomasti häiriinny tai sotke sulkiaan. Tämä voi vaikuttaa luovutusaikoihin. Kuitenkin hyvin ajoissa sovittaessa suunniteltuihin luovutusaikoihin voidaan päästä kun linnut kuivilla keleillä siirretään kuivaan noutotarhaan. Vuonna 2014 on vuosien kokeilujen perusteella selvitetty menetelmät, millä pystymme tuottamaan suuria määriä jahteihin siipi- että pyrstösuliltaan hyviä lintuja. Lintujen keskinäisestä nokkimisesta johtuvaa eli ns. veripyrstöisyyttä ei ole vuonna 2014 ollut lainkaan. Tähän on vaikuttanut sopiva lintutiheys, tarhapohjan käsittelyt, lintujen ”pesulat”, virikkeet ym., jotka vuorostaan tekevät tarhauksesta vaivalloisempaa ja kalliimpaa. Tämä vaikuttanee hinnoittelun uudistamiseen vuonna 2015. Mikäli jahtitapahtumanne koostuu joukosta ”puusilmiä” suosittelen rehellisyyden nimissä ehkä hankkimaan fasaanit jostain muualta, nämä meidän linnut limittäin lähes poikkeuksetta lentää ja kovaa, jos siis on tarkoitus tarjota onnistumisen iloa asiakkaille! Koiran kouluttajia muistuttaisin siitä tosiasiasta, että fasaani mielellään pakenee jalan jos mahdollista ja märkään maastoon pudotettu märkä lintu on vielä vähemmän kiinnostunut lentämisestä. Meidän lintujen arkuus, hyvä lihas- ja siipikunto tosin parantavat lintujen lentoon lähtöä. Valikoimalla koulutuslinnut voidaan vielä kanakoiran koulutustilannetta edistää. Normaali hinnoittelu perustuu lintujen satunnaisvalintaan.
Pystymme toimittamaan lintuja muutamista aina muutamaan sataan lintuun. Mikäli tilaus tehdään jo edellisen vuoden keväällä, pystymme toimittamaan tarvittaessa yli tuhannen linnun erän.  Ajoissa tehdyssä suurtilauksessa on mahdollista neuvotella hinnasta. Satunnaisesti voi saada myös pieniä määriä poistettavia lintuja edullisesti. Tarvittaessa toimitamme itse linnut kohteeseen pientä korvausta vastaan, usein linnut noudetaan sovittavana päivänä tarhoilta. Kuljetuksessa käytämme erityisesti talviaikaan säkkejä, mutta muutama lintu voidaan toimittaa myös pahvilaatikossa. Linnut pysyvät säkeissä rauhallisena ja eivät kuumene tai hikoonnu liikaa.